Przepis i sposób przygotowania na: "Odwrócone" mini serniczki z sezamkami, śliwkami i galaretką
Przygotowanie:
Użyłam pojemniczków po jogurtach i śmietanie. Do każdego pojemniczka pokroić wypestkowane śliwki, 3 do mniejszego, 5 do większego.
Galaretki pomarańczowe wymieszać w 900 ml gorącej wody, wlać galaretki do śliwek do zakrycia ich, schować do lodówki. Galaretkę wiśniową rozmieszać w 400 ml gorącej wody i zostawić do stężenia.
Twaróg sernikowy z wiaderka, cukier puder, kawę rozpuszczalną w misce mikserem połączyć na najwyższych obrotach do jednolitej masy.
Pojemniczki wyjąć z lodówki, na śliwki nakładać masę sernikową, wsypać mini biszkopty (są bardziej chrupiące od tradycyjnych), lekko je dłonią przycisnąć do sernika, na biszkopty wylać prawię stężałą wiśniową galaretkę, schować do lodówki, najlepiej na całą noc.
Wąski dłuższy nóż włożyć do dna przy ściance pojemniczka i delikatnie wokoło nożem przejechać, pojemniczki odwrócić i serniczki lekko same wychodzą. Przed podaniem serniczki można przystroić kawałkami sezamków wkładając je w galaretkę.