Przepis i sposób przygotowania na:
PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA na OGÓRKI KISZONE
Z tego przepisu dowiesz się, ile soli dodać do ogórków kiszonych i jak zrobić zalewę do ogórków kiszonych. Przepis zawiera proporcje na 1 kilogram ogórków - jeśli robisz większą porcję, pomnóż ilości przez liczbę kilogramów ogórków.
Kroki postępowania
Ogórki umyj i pozostaw na 45 minut w zimnej wodzie.
![Krok 1 - Ogórki kiszone foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ogorki-kiszone35-2.jpg)
Umyj koper, czosnek, korzeń chrzanu, liście wiśni.
![Krok 2 - Ogórki kiszone foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ogorki-kiszone36-2.jpg)
Do czystego słoika na dno wkładamy 2 liście wiśnie, ząbek czosnku, kawałek chrzanu, koper.
![Krok 3 - Ogórki kiszone foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ogorki-kiszone37-2.jpg)
Następnie układamy wszystkie ogórki do słoika taką samą stroną np. ogonkiem do góry lub jasną częścią ogórka do góry. Ważne jest to, aby wszystkie układać w tą samą stronę, a to dlatego, że ogórki będą smaczne i chrupiące bez wody i pustego powietrza w środku.
![Krok 4 - Ogórki kiszone foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ogorki-kiszone38-2.jpg)
Gdy już mamy ogórki w słoiku to na górę dajemy jeszcze po pół ząbka czosnku lub po całym, liść wiśni i kawałek gałązki kopru.
![Krok 5 - Ogórki kiszone foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ogorki-kiszone39-2.jpg)
Przygotuj zalewę do kiszonych ogórków: na 1 litr gorącej wody i 1 łyżka soli kamiennej.
Taką zalewą zalej ogórki w słoiku.
![Krok 6 - Ogórki kiszone foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ogorki-kiszone40-2.jpg)
Zakręć ogórki i przez 3 dni pozostaw w ciepłym miejscu, aby uszedł nadmiar gazów. Po tym czasie odstaw słoiki w chłodne i ciemne miejsce.
![Krok 7 - Ogórki kiszone foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ogorki-kiszone41-2.jpg)