Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ogórki z curry

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 2 kg
liście selera kilka sztuk
cebula 2-3 szt
Gorczyca biała cała Prymat 20 g
ocet 1 szkl
woda 6 szkl
cukier 2,5 szkl.
sól 2 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki z curry

do słoika:

liść selera ( 1 na dno i 1 do góry)

plasterek cebuli ( 1 na dno i 1 do góry)

1 szczypta gorczycy

Ogórki obrać i pokroić w słupki. Ułożyć ciasno w słoikach.



zalewa:

1 szkl. octu

6 szkl. wody

2,5 szkl. cukru

2 łyżeczki soli

2 ząbki czosnku

1 przyprawa curry

Podgrzać (nie gotować) do momentu aż cukier się rozpuści i wystudzić.

Słoiki pasteryzować 5 minut.

Tej porcji zalewy wystarczyło do zalania 20 słoiczków takich po dżemie 260 ml.
Można także zrobić ogórki w całości,ja robię tylko te małe i razem ze skórką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sanielcia 10.09.2013 22:12
mniam, takie to uwielbiam
Krzysztof15 10.09.2013 20:10
lubie takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak