Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Orkiszowe bułeczki na jogurcie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 200 g
płatki orkiszowe 2 łyżki
drożdże świeże 50 g
mleko 50 ml
jogurt naturalny 250 g
olej 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
mak do posypania
mąka orkiszowa 250 pełnoziarnista
jajko 1 roztrzepane

Przepis i sposób przygotowania na: Orkiszowe bułeczki na jogurcie

Kroki postępowania

1
Drożdże ucieramy z cukrem i mieszamy z podgrzanym mlekiem.Obie mąki,płatki i sól mieszamy w misce,wlewamy rozrobione drożdże,lekko podgrzany jogurt i olej.Wyrabiamy ciasto przez kilka minut,oprószamy mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce aby wyrosło.
Krok 1 - Orkiszowe bułeczki na jogurcie foto
2
Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki,układamy na blaszce i odstawiamy na 30 minut.Następnie ostrym nożem nacinamy na krzyż górę każdej bułki.Smarujemy jajkiem i posypujemy makiem.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temp. 200 stopni.
Krok 2 - Orkiszowe bułeczki na jogurcie foto
3
Upieczone bułeczki studzimy na kratce.Najlepiej smakują lekko ciepłe,posmarowane świeżym masełkiem i domową konfiturą.
Krok 3 - Orkiszowe bułeczki na jogurcie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 13.11.2013 20:20
smaczne bułeczki
Piotr-21 13.11.2013 18:39
pyszne bułki
Barbara/zuza22_85 13.11.2013 18:30
pychotka :)
mic 13.11.2013 17:53
piekne wyszły

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak