Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowo-jabłkowe cudo.
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1 szklanka cukru
1 galaretka (np. agrestowa)
Jabłka obrać, pokroić na małe kawałeczki. Do garnka z grubym dnem wlać odrobinę wody, wsypać jabłka i cukier. Gotować aż jabłka się rozpadną i wtedy wsypać galaretkę. Wymieszać tylko do polączenia składników. Nie gotować!
Masa orzechowa:
20 dkg orzechów laskowych mielonych
1 szklanka śmietanki 30%
2 jajka
1 szklanka cukru
250g margaryny
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Śmietankę zagotować. Do gotującej się śmietanki wlać masę jajeczną, wymieszać i wsypać orzechy. Gotować ok. 3 min. Wystudzić. Miękką margarynę utrzeć i dodawać po łyżce masy orzechowej.
Polewa:
2 łyżki margaryny
4 łyżki cukru
3 łyżki kakao
5 łyżek słodkiej śmietanki
Margarynę roztopić, dodać cukier i kakao. Jak masa się połączy dodać śmietankę i krótko zagotować. Ostudzić.
Na wystudzony blat ciasta wyłożyć masę jabłkową. Odstawić w chłodne miejsce żeby stężała. Na wierzch wyłożyć masę orzechową i przykryć drugim blatem ciasta. Polać polewą.