Przepis i sposób przygotowania na: Ośmiornica z ciasta drożdżowego
Kroki postępowania
Do dużej miski wsypujemy połowę mąki, sól ,cukier, wbijamy jajka, dodajemy mleko z drożdżami i zagniatamy ciasto, podsypując je mąką.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny.
![Krok 1 - Ośmiornica z ciasta drożdżowego foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/osmiornica-z-ciasta-drozdzowego4-2.jpg)
Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze kawałki (7).
Z jednego (takiego większego) formujemy głowę naszej ośmiornicy i układamy ją na blaszce.
Pięć kolejnych kawałków wałkujemy na cienkie podłużne placuszki. Na brzegu każdego układamy parówkę i skrapiamy ją sosem.
(Na zdjęciu pokazana jest pokrojona parówka ułożona na środku- jednak lepiej układać jest je na brzegu, wtedy lżej nam będzie zwinąć ciasto).
![Krok 2 - Ośmiornica z ciasta drożdżowego foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/osmiornica-z-ciasta-drozdzowego3-2.jpg)
![Krok 3 - Ośmiornica z ciasta drożdżowego foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/osmiornica-z-ciasta-drozdzowego2-2.jpg)
Ośmiornicę smarujemy rozkłóconym jajkiem i przyczepiamy oczka oraz kółeczka do macek.
Odstawiamy na 30 minut do napuszenia.
![Krok 4 - Ośmiornica z ciasta drożdżowego foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/osmiornica-z-ciasta-drozdzowego1-2.jpg)
Podawać możemy z surówką lub sosem.
![Krok 5 - Ośmiornica z ciasta drożdżowego foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/osmiornica-z-ciasta-drozdzowego0-2.jpg)