Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

ostry sos paprykowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 1,5 kg
papryczka chili 5-6 szt.
cukier 25 dag
olej 1 szklanka
ocet 3/4 szklanka
sól 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 30 dag
czosnek 1 główka
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: ostry sos paprykowy

Paryke czerwona i chilli pozbawiamy pestek, następnie przemielamy przez maszynkę na małych oczkach, odlewamy sok powstały podczas mielenia, powstała mase gotujemy ok 20 minut, dodajemy cukier, olej ocet, sól, koncentrat, oraz sprasowana główkę czosnku, przyprawiamy pieprzem do smaku, gotujemy do momentu az wyparuje woda i masa zgęstnieje. Goraca przekładamy do słoiczków, zakręcamy nie pasteryzujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 26.07.2014 12:57
mój mąż taki lubi
xjustynka89x 25.07.2014 11:33
super taki swój sosik:)
karolina1869 25.07.2014 08:39
paryczek chilli ma byc 5 -6 sztuk a nie kg, a nawet nie moge tego błedu sama naprawić
ben-ka 24.07.2014 22:35
Razem to dużo tej papryki 7,5 kg,to jakiś worek chyba:)
karolina1869 24.07.2014 20:59
my wekujemy je w małe słoiczki, można je przechować spokojnie 2 sezony, a używamy go jako dodatek do kanapek, dodaję również do sosu mięsa duszonego zamiast papryki ostrej w proszku,
slonko888 24.07.2014 20:16
bo dosyc duzo tegow ychodzi:)
slonko888 24.07.2014 20:15
ciekawe :) a do czego podawac taki sos?
Megg 24.07.2014 20:15
lubię takie ostre sosy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak