Przepis i sposób przygotowania na: Papryka z pęczakiem
Pieczarki płuczemy, obieramy ze skórki (bielutkie pieczarki można tylko dokładnie umyć, ale ja tam zawsze je jeszcze obieram ze skórki, bo takie są smaczniejsze i bardziej higieniczne). Kroimy w cieniutkie plasterki. Wrzucamy do garnka, wlewamy kilka łyżek wody i dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut. Odlewamy powstały sok, pieczarki doprawiamy solą i pieprzem.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Do pęczaku dodajemy połowę sera, pieczarki, drobno posiekaną natkę pietruszki, pomidory oraz jajka. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Papryki płuczemy, kroimy wzdłuż na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Nadziewamy farszem, posypujemy pozostałym serem.
Układamy w naczyniach żaroodpornych. Podlewamy odrobiną wody i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.