Przepis i sposób przygotowania na: Paprykowo-pietruszkowy niby odrywany chlebek
W misce wymieszać mąkę z papryką, pietruszką i solą i wymieszać wszystko razem z rozczynem drożdżowym i oliwą. Przez 10 minut wyrabiać dokładnie masę, aż powstanie elastyczne, miękkie ciasto. Oprószyć je mąką, wstawić do miski i zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem, aż podwoi objętość.
Piekarnik nastawić na 185 stopni, keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkować na prostokąt, oprószyć cienką warstwą słodkiej papryki i pokroić je na pasy wybranej szerokości, położyć pasy na sobie i przeciąć je tworząc kwadraty. Kwadraty układać obok siebie, posmarować wierzch mlekiem i wstawić formę do piekarnika.
Piec chlebek 25-35 minut, po upieczeniu wyjąć go z piekarnika i z formy i studzić na kratce.