Przepis i sposób przygotowania na: Parowańce z sosem
Kroki postępowania
Wlać rozczyn (drożdży z wodą) do mąki (3 szklanki) wymieszanej z solą, powoli wlewać wodę mieszając, powstanie ciasto jak na pierogi.
Ciasto wyrabiać przez 7-8 min., dosypując resztę mąki - (powinno dwukrotnie zwiększyć objętość).
Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować na grubość 2 cm, wycinać szklanką krążki, odstawić, aby ponownie trochę wyrosły.
Bułeczki układać na sitku i parować pod przykryciem.
![Krok 1 - Parowańce z sosem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/parowance-z-sosem1-2.jpg)
![Krok 2 - Parowańce z sosem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/parowance-z-sosem2-2.jpg)
![Krok 3 - Parowańce z sosem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/parowance-z-sosem3-2.jpg)
![Krok 4 - Parowańce z sosem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/parowance-z-sosem0-2.jpg)