Przepis i sposób przygotowania na: Pavlova
Na blaszce do pieczenia ułożyć papier do pieczenia. Masę wykładać na środek w kształt koła. Nie może być zbyt duże, ponieważ beza w trakcie pieczenia się rozszerzy, ok 20cm średnicy wystarczy. Przy wykładaniu należy zwrócić uwagę, aby masa ułożona została w kopczyk - beza zawsze opada po upieczeniu, dlatego wyższa na środku przed pieczeniem da efekt taki, że całość będzie miała jedną wysokość po upieczeniu.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić bezę i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Po ok 40 minutach pieczenia przykryć bezę folią aluminiową - zapobiegnie to jej zbytniemu spieczeniu się. Czas pieczenia może być różny, w zależności od tego co chcemy uzyskać. Zasadniczo bezę się suszy nie piecze, dlatego od preferencji osoby jedzącej zależy ile czasu da posiedzieć deserowi w piecu. W 150 stopniach piecze się ok 90 minut. Wtedy brzegi są suche i chrupiące, a środek nadal wilgotny, jednak całość nadaje się jak najbardziej do jedzenia. Można po 60 minutach pieczenia w 150 stopniach zmniejszyć temperaturę do 60-70 stopni, zdjąć folię aluminiową i dosuszać bezę ok 120 minut.
Po zakończaniu pieczenia piekarnik trzeba wyłączyć, ale bezę pozostawić w środku jeszcze na 90-120 minut. Drzwiczki piekarnika można delikatnie uchylić. Cały czas chodzi właśnie o wysuszanie. Dlatego czas przygotowania może się różnić w zależności od formy przygotowania. 240 minut to najkrócej jak się da.