Przepis i sposób przygotowania na: Pavlova z truskawkami i sosem truskawkowym
Kroki postępowania
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać powoli, po jednej łyżce cukru, za każdym razem bardzo dokładnie miksując masę. Gdy masa jest już gładka, lśniąca i nie wyczuwamy grudek cukru dodajemy mąkę i ocet, dokładnie miksujemy.
Masę białkową wyłożyć łyżką na narysowany okrąg. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec przez 1,5 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Zostawiłam bezę w uchylonym piekarniku na całą noc.
Zimną bezę wyłożyć na paterę do góry nogami, delikatnie ściągając papier.
Truskawki umyć, obrać i pokroić w plasterki.
Smacznego :)