Przepis i sposób przygotowania na: Pekinka w sosie majonezowo śmietanowym
1 marchew
1/2 czerwonej papryki ( dużej )
1/3 szk posiekanego szczypiorku
25 g kiełków rzodkiewki
1/2 szk posiekanego koperku ( użyłam mrożonego )
Sos :
3 łyżki majonezu
1/2 szk śmietany 12% ( gęstej )
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
sok z cytryny do smaku
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
cukier do smaku
Składniki sosu dokładnie wymieszać i zostawić do przegryzienia się smaków. Kapustę poszatkować, marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce do warzyw na grubych oczkach. Paprykę pokroić w kostkę. Przygotowane składniki wrzucić do miski, dodać kiełki, szczypior i koperek i wszystko przemieszać. Następnie wlać przygotowany sos i wymieszać surówkę. Tak zostawić na kolejne 5 minut do ponownego przegryzienia się smaków. Surówkę podawać do drugich dań mięsnych.