Przepis i sposób przygotowania na: Penne z sosem Sunday Gravy
Kroki postępowania
Na oliwie smażymy żeberka aż do mocnego zbrązowienia (ok.15min).
![Krok 1 - Penne z sosem Sunday Gravy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/penne-z-sosem-sunday-gravy2-2.jpg)
Na średnim ogniu doprowadzamy do zagotowania. Wkładamy do sosu wcześniej wyjętą wieprzowinę. Doprawiamy sos solą, pieprzem, bazylią. Dolewamy wino. Tak gotujemy na wolnym ogniu między 1-2h, jeśli sos byłby zbyt gęsty podlewamy podczas gotowania wodą.
![Krok 2 - Penne z sosem Sunday Gravy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/penne-z-sosem-sunday-gravy3-2.jpg)
![Krok 3 - Penne z sosem Sunday Gravy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/penne-z-sosem-sunday-gravy1-2.jpg)
Teraz możemy do sosu dodać klopsiki i pogotować razem jeszcze 15min.
Ugotowany makaron penne (al dente), polewamy sosem, obkładamy klopsami a całe danie posypujemy grubą warstwą sera.
Smacznego.
![Krok 4 - Penne z sosem Sunday Gravy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/penne-z-sosem-sunday-gravy0-2.jpg)