Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona polędwica w sosie serowym zawijana w boczek, marchewka glazurowana w miodzie i ziemniaki z oliwą truflową
Polędwicę myjemy, suszymy i kroimy w plastry (ok. 3 cm grubości). Każdy plaster smarujemy z obu stron musztardą i owijamy plastrem boczku. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, a dno wykładamy pokrojoną w cienkie plastry (lub pióra) cebulą. Na cebuli układamy mięso, a na nie ścieramy na tarce, na grubych oczkach, masło. Tak żeby wiórki były.
Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. W tym czasie robimy sos serowy:
Śmietankę, twarożek ziołowy i ser topiony podgrzewamy w garnku. Do tego dodajemy natkę i świeżo zmielony zielony pieprz. Mieszamy i podgrzewamy aż wszystko się połączy.
Po 20 minutach wyjmujemy mięso z piekarnika, zalewamy sosem i zapiekamy jeszcze przez 10 minut.
Marchewka:
Marchewki obieramy. Jeżeli mamy małe młode marchewki to bierzemy je w całości. Jeśli większe to kroimy wzdłuż na ćwiartki. I podgotowujemy. Kilka minut, żeby jeszcze lekko twarde były. Odcedzamy, płuczemy zimną wodą i suszymy. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy marchewki. Doprawiamy solą i pieprzem i polewamy miodem. Mieszamy żeby marchewki dokładnie się pokryły miodowo maślaną masą. Smażymy kilka minut aż się dokładnie zeszklą.
Ziemniaki:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. W garnku po ziemniakach rozpuszczamy masło i z powrotem wrzucamy ziemniaki. Albo je w garnku ugniatamy na puree, albo jeśli mamy praskę do ziemniaków to możemy je do garnka przepuścić przez praskę. Wyłączamy ogień i powoli dolewamy mleko i odrobinę startej gałki muszkatołowej. I teraz najważniejszy składnik: oliwa truflowa. Daje ona niesamowity charakter ziemniakom. Zyskują one dzięki niej zupełnie inny smak. Ale musicie uważać: jest bardzo aromatyczna, nie można dać jej zbyt wiele. Na jednoosobową porcję wystarczy mniej niż pół łyżeczki, tak 1/3 mniej więcej. Dodajcie po prostu odrobiną, zamieszajcie i spróbujcie jak smakuje. Jak uznacie, że za mało to wtedy dacie więcej. Po nałożeniu na talerz ziemniaki posypujemy odrobiną czarnego pieprzu.
Smacznego!