Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone ziemniaki i marchewki
Idealne połączenie do obiadu - pieczone ziemniaki z marchewką. To coś, co wystarczy jako dodatek do obiadu. Przygotowanie jest bardzo łatwe, a przy tym pyszne i zdrowe. Ziemniaki są miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz, a marchewka zachwyca delikatnością i słodkością. Koniecznie spróbujcie!
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza.
Na początek obieramy warzywa. Większe ziemniaki kroimy na pół. Wrzucamy wszystko do osolonego wrzątku i gotujemy około 8-10 minut. Marchewki wyjmujemy na bok, a ziemniaki wrzucamy do durszlaka i mocno potrząsamy tak, aby się delikatnie ,,napuszyły” na brzegach – dzięki temu będą cudownie chrupiące.
Czosnek dzielimy na ząbki, ale nie obieramy! Kładziemy na desce i ,,miażdżymy” go szerokim nożem. Blachę polewamy solidnie oliwą, układamy na niej rozmaryn i czosnek, a następnie warzywa. Całość mieszamy tak, żeby wszystkie warzywa pokryły się oliwą i rozkładamy, tak aby za bardzo na siebie nie nachodziły.
Całość pieczemy około godziny.
Smacznego!