Przepis i sposób przygotowania na: Piegowate rogaliki
Mąkę przesiewamy do miski. Przez sitko przesiewamy też do mąki 4 łyżki cukru pudru. Dodajemy sól. Podgrzewamy mleko i dodajemy do niego drożdże. Mieszamy łyżeczką tak długo aż się rozpuszczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce i po około 30 minutach dodajemy do mąki. Mieszamy i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
2
Po tym czasie dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy. Wycinamy nożykiem do pizzy trójkąty. Każdy trójkącik smarujemy konfiturą i zawijamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy w temp. 200 C aż się przyrumienią.
3
Przygotowujemy lukier : Cytrynę wyciskamy. Cukier puder (200g) przesiewamy przez sitko do miseczki z wrzącą wodą ( 5 łyżek) i ucieramy ciągle mieszając. Na koniec wlewamy 1 łyżkę soku z cytryny i dodajemy barwnik spożywczy. Dokładnie mieszamy i smarujemy rogaliki. Na koniec posypujemy konfetti.