Przepis i sposób przygotowania na: Piegusek ananasowy
Kroki postępowania
Biszkopt: Mąkę tortową wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia. Białka jaj ubić na sztywną pianę , miksując wsypywać stopniowo cukier aż masa stanie się lśniąca, wtedy dodać żółtka, zmiksować, dodać aromat migdałowy, wsypać mąkę z makiem i rózgą od miksera ręcznie wymieszać aż do połączenia nie tracąc struktury piany.
![Krok 1 - Piegusek ananasowy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/piegusek-ananasowy1-2.jpg)
![Krok 2 - Piegusek ananasowy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/piegusek-ananasowy2-2.jpg)
Masa ananasowa: Galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody, zostawić do lekkiego stężenia. Żółtka roztrzepać w niewielkiej ilości mleka razem z mąką ziemniaczaną i budyniem, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać przygotowaną masę i ciągle mieszając zagotować, zestawić z ognia jak tylko budyń zgęstnieje. Wystudzić. Ananasy osączyć z soku-sok zachować do ponczu. Pokroić w kostkę. Miękkie masło utrzeć na puch dodawać po łyżce zimnego budyniu, zmiksować na krem, pod koniec wlać tężejącą ale cały czas płynną galaretkę , dodać ananasy wymieszać .
![Krok 3 - Piegusek ananasowy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/piegusek-ananasowy3-2.jpg)
![Krok 4 - Piegusek ananasowy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/piegusek-ananasowy4-2.jpg)
![Krok 5 - Piegusek ananasowy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/piegusek-ananasowy5-2.jpg)