Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pierniczki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 40 dag
białko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
śmietana 80 ml
kakao 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
margaryna 10 dag
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat niecałe 2 łyżeczki
miód 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki

Do miski wsypać mąkę i kakao. Do garnuszka wlać miód, dodać przyprawę do piernika i zagotować. Dodać margarynę i czekać aż margaryna się rozpuścić. Odstawić do ostudzenia. Do śmietany dodać sodę. Białka ubić, dodać cukier i po pewnym czasie żółtka. Ubite dodać do mąki, wymieszać, wlać miód, dodać śmietanę z sodą. Wymieszać wszystko delikatnie. Odstawić ciasto na dobę (najlepiej do lodówki). Na następny dzień rozwałkować ciasto i wykrawać ciastka. Piec na wysmarowanej brytfannie przez ok. 15 minut w 180 st. Smacznego

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak