Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pierniczki

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kilogram
miód prawdziwy 400 gram
masło 300 gram
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 opakowania
Soda oczyszczona Prymat 20 gram
cukier puder 400 gram
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 2 sztuki

Porada

Te pierniczki piekę zawsze na święta Bożego Narodzenia, są bardzo smaczne, po kilku dniach są już miękkie.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki

Miód i masło podgrzewamy na tyle ,by się obydwa składniki rozpuściły i studzimy. Mąkę mieszamy z sodą, przyprawą do piernika oraz cukrem pudrem. Wlewamy miód z masłem roztrzepane jajko z żółtkiem i zagniatamy gładkie lśniące ciasto. Wałkujemy na grubość pół centymetra. Wykrawamy za pomocą foremek o różnych kształtach. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 06.02.2016 06:08
Pyszniutko wyglądają pierniczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak