Przepis i sposób przygotowania na: Piernik przekładany
Kroki postępowania
Mąkę wymieszać z sodą.
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo miód, olej, przyprawę do piernika i 2 szkl mąki.
Pod koniec ucierania dodać 3 łyżki esencji z herbaty i szklankę wody, wymieszać.
Ubić pianę z białek, dodać resztę mąki, delikatnie wymieszać.
Blachę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego do 150 stop.piekarnika.
Piec w 200 stop.35 minut.
![Krok 1 - Piernik przekładany foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/piernik-przekladany24-2.jpg)
1,5 szkl mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną.
Pozostałe mleko wymieszać z mąkami, wlać na gotujące się mleko, gotować na wolnym ogniu,ciągle mieszając.
![Krok 2 - Piernik przekładany foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/piernik-przekladany23-2.jpg)
Na jedną część wyłożyć gorącą masę budyniową, przykryć drugą częścią ciasta.
Wyłożyć marmoladę, przykryć trzecią częścią ciasta.
Ciasto polać polewą czekoladową, posypać czekoladą startą na tarce.
![Krok 3 - Piernik przekładany foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/piernik-przekladany22-2.jpg)