Przepis i sposób przygotowania na: Piernik przekładany
Kroki postępowania
Do szklanki wsypać trzy łyżeczki herbaty. Zalać wrzątkiem, zaparzyć, a następnie ostudzić i odcedzić.
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, chwilkę ubijać, po czym wlać olej, miód i szklankę herbaty.
![Krok 1 - Piernik przekładany foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/piernik-przekladany1-2.jpg)
Mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika wymieszać i dodać do ciasta.
![Krok 2 - Piernik przekładany foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/piernik-przekladany2-2.jpg)
Ciasto rozlać do 3 wyłożonych papierem do pieczenia blach o wymiarach 14x30 cm.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.
![Krok 3 - Piernik przekładany foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/piernik-przekladany3-2.jpg)
W 1 szklance mleka rozmieszać kaszę i żółtka. Resztę zagotować z cukrem, dodać kaszę i gotować cały czas mieszając na małym ogniu aż zgęstnieje. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć, dodać grysik, a na końcu wlać sok wyciśnięty z 1 cytryny.
![Krok 4 - Piernik przekładany foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/piernik-przekladany4-2.jpg)
Pierwsze ciasto posmarować połową powideł, wyłożyć 1/2 masy, przykryć drugim plackiem, posmarować resztą powideł, wyłożyć resztę masy, przykryć ostatnim plackiem i polać polewą.
![Krok 5 - Piernik przekładany foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/piernik-przekladany5-2.jpg)