Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z musem ze świeżych pomarańczy
Wykonanie
W garnku rozpuścić masło, dodać cukry, miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, cynamon, kakao i całość dokładnie wymieszać. Żółtka roztrzepać mikserem, dodać mleko i rozpuszczone masło z przyprawami. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i białka ubite ze szczyptą soli. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do formy gwiazdy o wymiarze 25cm wysmarowanej oliwą i posypanej manną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50minut.
![Krok 1 - Piernik z musem ze świeżych pomarańczy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/piernik-z-musem-ze-swiezych-pomaranczy0-2.jpg)
Pomarańcze obrać ze skóry i wyfiletować (pozbawić błonek), pokroić w kostkę, przełożyć do miski i zmiksować blenderem na mus. Sok zagotować wsypać żelatynę i galaretkę dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia. Następnie pozostawić do lekkiego wystudzenia. Po tym czasie wlać do musu z pomarańczy i całość dokładnie wymieszać.
![Krok 2 - Piernik z musem ze świeżych pomarańczy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/piernik-z-musem-ze-swiezych-pomaranczy1-2.jpg)
Czekoladę połamać na kostki, dodać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej.
![Krok 3 - Piernik z musem ze świeżych pomarańczy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/piernik-z-musem-ze-swiezych-pomaranczy2-2.jpg)
Wierzch ciasta polać polewą, posmarować boki ciasta, a następnie wylać tężejący mus z pomarańczy. Wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie posypać płatkami czekoladowymi i dowolnie udekorować.
![Krok 4 - Piernik z musem ze świeżych pomarańczy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/piernik-z-musem-ze-swiezych-pomaranczy3-2.jpg)