Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z dodatkiem maki pełnoziarnistej, z farszem z kapusty, suszonych grzybów i twarogu
Farsz: kapustę białą drobno siekamy lub ścieramy na tarce, następnie gotujemy do miękkości i studzimy. Kiszona kapustę odciskamy i drobno kroimy. Grzyby gotujemy do miękkości, następnie drobno siekamy i łączymy z kapustami. Cebule siekamy i podsmażamy na zloty kolor na oleju i dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy zgnieciony widelcem lub zmielony ser. Dodajemy sos sojowy i przyprawiamy do smaku. Ciasto rozwałkowujemy na cienkiej grubości kolo, następnie wycinamy dowolnej wielkości kolka. Na każde kolko nakładamy farsz i bardzo dokładnie zlepiamy. Gotowe pierogi wrzucamy na wrzątek z dodatkiem soli i gotujemy 3 min od czasu do czasu mieszajac. Podajemy z rozpuszczonym masłem.