Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem i kapustą
PRZYGOTOWANIE:
1. FARSZ:
Mięso gotujemy w delikatnie osolonej wodzie lub bulionie, studzimy i mielimy w maszynce do mięsa.
Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości, odcedzamy, odciskamy z nadmiaru wody i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebule kroimy w kostkę i szklimy na oleju rzepakowym. Następnie do zeszklonej cebulki dodajemy kawałki kapusty i chwilę razem podsmażamy.
Do miski przekładamy zmielone mięso, podsmażoną kapustę kiszoną i cebulkę, tymianek, mieloną paprykę, pieprz cayenne i mieszamy wszystkie składniki. Całość doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
2. CIASTO:
Do miski przesiewamy obie mąki (pszenną i gryczaną), dodajemy sól oraz około 1,5 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody i zagniatamy ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy przygotowany wcześniej farsz i lepimy pierożki.
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek z kleksem oleju rzepakowego i gotujemy około 2 minut od wypłynięcia.
Podajemy z ulubioną okrasą i dodatkami :)
Życzę smacznego! :)