Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mordoru
Kroki postępowania
Potarte na grubych oczkach buraczki wrzucamy do rondelka, zalewamy szklanką wody i doprowadzamy do wrzenia. Nie gotujemy, woda powinna się ładnie zabarwić.
![Krok 1 - Pierogi z mordoru foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pierogi-z-mordoru1-2.jpg)
Wszystko dokładnie mieszamy i jak lekko przestygnie dobrze wyrabiamy. Odstawiamy przykryte folią i zabieramy się za farsz.
![Krok 2 - Pierogi z mordoru foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pierogi-z-mordoru2-2.jpg)
![Krok 3 - Pierogi z mordoru foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pierogi-z-mordoru3-2.jpg)
Ciasto wałkujemy na 3mm grubości, nakładamy farsz i lepimy. Jeśli ciasto będzie się kleić do blatu, to wystarczy lekko je przesmarować olejem.
Pierogi gotujemy przez 3 minuty licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnie.
Ja do pierogów zrobiłam śmietanowy sos pietruszkowy.
![Krok 4 - Pierogi z mordoru foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pierogi-z-mordoru0-2.jpg)