Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z ziemniakami - jak u babci
jajko i dodajemy nieco wody. Następnie zagniatamy ciasto,
wałkujemy je; wykrawamy krążki.
Ziemniaki gotujemy i tłuczemy, dodajemy do nich część drobno posiekanej cebuli, którą wcześniej usmażyliśmy a także sól, oraz pieprz do smaku.
Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Nakładamy niewielką ilość ziemniaczanego farszu na krążek naszego ciasta i formujemy pierogi.
Wrzucamy je następnie do wrzącej, osolonej wody i gotujemy dopóki
nie wypłyną na powierzchnie, co jakiś czas mieszając.
Drugą część naszej smażonej, posiekanej cebuli stosujemy jako omastę i dekorację, kiedy już pierogi spoczywają na talerzu.
Zaleca się, by pieprz użyty w potrawie był dobrze wyczówalny.
Takich pierogów trudno próżno szukać w restauracjach, czy innych punktach gastromomicznych a te ruskie mogą stanowić jedynie ich przedsmak i to też nie zawsze.