Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z soczewicy
Kroki postępowania
Drożdże utrzeć z cukrem w dwóch łyżkach ciepłego mleka i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce.
![Krok 1 - Pierożki z soczewicy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pierozki-z-soczewicy1-2.jpg)
Następnie, połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto, gotowe ciasto włożyć do zamrażalnika na 30 min.
![Krok 2 - Pierożki z soczewicy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pierozki-z-soczewicy2-2.jpg)
Soczewicę namoczyć w wodzie przez 2 godziny i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę i usmażyć na maśle na rumiano. Następnie połączyć z soczewicą. Wszystko razem zmielić i doprawić do smaku.
![Krok 3 - Pierożki z soczewicy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pierozki-z-soczewicy3-2.jpg)
Ciasto rozwałkować na stolnicy, wycinać szklanką kółka, nakładać farsz i zlepiać małe pierożki.
![Krok 4 - Pierożki z soczewicy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pierozki-z-soczewicy4-2.jpg)
![Krok 5 - Pierożki z soczewicy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pierozki-z-soczewicy5-2.jpg)
![Krok 6 - Pierożki z soczewicy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pierozki-z-soczewicy6-2.jpg)