Piersi z kaczki umyć, oczyścić, osuszyć, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, tymiankiem, solą oraz pieprzem. Odstawić na 30 min. do lodówki. Jabłka umyć, pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać opłukać i posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę, włożyć piersi kacze skórą do dołu i smażyć 5 minut. Następnie mięso odwrócić, dodać posiekaną cebulę i smażyć jeszcze 5 minut. Podlać winem wymieszanym z dżemem żurawinowym, dodać goździki oraz imbir. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie (około 30 minut). Na 15 minut przed końcem duszenia piersi obłożyć cząstkami jabłek. Gotowe piersi wyjąć, obłożyć duszonymi jabłkami, polać sosem z duszenia i podawać.