Przepis i sposób przygotowania na: pierś z kurczaka z pieczarkami w cieście francuskim
2. Cebulę i pieczarki , kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni.
3.Z Ciasta francuskiego uformować 2 platy o wymiarach 15x25 cm, polożyć na posypaną mąką blaszkę i wstawiamy na 10 min. do lodówki.
4. Po tym czasie, wyjmujemy i nacinamy w następujący sposób: z każdej strony wzdłuż dłuższego boku robimy ok. 8 nacięć , w odstępach, co 1,5-2 cm ;po środku ciasta mają zostać jakieś 4-5 cm niepociete,( ja wykonuję to na oko) .
5. Na tak przygotowanym cieście ,kładziemy pierś kurczka, na to pieczarki z cebulą, nakrywamy to pozostałą połówką piersi i na wierzchu układamy plasterki chudego boczku lub szynki ( na szynkę możemy położyć plaster sera żółtego). Tak samo postępujemy z drugą piersią.
6. Zabieramy się za zaplatanie ciasta. Paseczki przekładamy na zminę: prawy,lewy, prawy, lewy, trochę jak sznurówki w bucie :). Pomiedzy paseczkami , powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia.
7. Gotowe zawiniątka wkładamu na 15 min do lodówki, a po wyjęciu smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach ok. 25-30 min . ( ja piekłam 45 min.)
Ciasto powinno zrobić się złociste i chrupiące. A zapach w domu niesamowity :)
Podawać ze sałatką lub surówką.
Smacznego!