Przepis i sposób przygotowania na: Piersi kaczki z gruszkami
Na aluminiowej folii rozłożyłem skórki gruszek, a na nich piersi kaczki. Folię zawinąłem. Zapiekałem 50 minut w temp. 140 stopni C.
Połowę gruszek pokroiłem w kostkę. Pokrojone cebule zeszkliłem na 2 łyżkach masła. Dodałem pokrojone gruszki, liść laurowy, tymianek, natkę, cynamon, goździk, sól, pieprz, krótko podsmażyłem. Wlałem wino , dusiłem około 20 minut. Po tym czasie wyjąłem przyprawy, zmiksowałem. Do rondla dodałem śmietanę , podgrzałem ok. 5 minut.
Pozostałe gruszki ugotowałem ok. 3 min. w wodzie z łyżką cukru. Wyjąłem, osączyłem..
Pokrojone piersi kaczki podałem z sosem, obłożyłem ugotowanymi gruszkami.