Przepis i sposób przygotowania na: Pijak
Sparzony i odcedzony mak mieszamy z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia.
Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy cukier.
Do białek dodajemy mak z kokosem. Dokładnie, ale deliktanie mieszamy.
Ciasto wylewamy do 2 foremek o wymiarach 18x28 cm wyłożonych papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 20 minut.
Przygotowanie kremu:
800 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostały mleku mieszamy dokładnie budyń z mąką pszenną i żółtkami.
Wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy do połączenia się składników, studzimy.
Masło kroimy na małe kawałki i dokładnie ucieramy robotem.
Ciągle ucierając dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu.
Przełożenie:
Z ciasta delikatnie ściągamy papier do pieczenia.
Na każdy kawałek ciasta nakładamy po 1/4 kremu.
Herbatniki moczymy w spirytusie (jeśli macie spirytus 95 %, należy go rozrobić z wodą w proporcji: 60 % spirytusu: 40% wody) i układamy na kremie. Lekko dociskamy.
Wykładamy pozostały krem, wyrównujemy powierzchnię.
Przykrywamy herbatnikami namoczonymi w spirytusie.
Polewa:
Do śmietany dodajemy połamaną czekoladę i energicznie mieszając gotujemy na niewielkim ogniu do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
Polewamy ciasto, posypujemy odrobiną kokosu.
Odstawiamy na co najmniej 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc, gdyż od razu po przygotowaniu spirytus jest mocno wyczuwalny, a po kilku godzinach czuć już tylko delikatną nutę alkoholu.