Przepis i sposób przygotowania na: Piróg biłgorajski
Kroki postępowania
Ugotować kaszę. Obrane ziemniaki ugotować i odcedzić, zostawiając trochę wody. Wsypać kaszę, dodać smalec ( jak ktoś lubi to mogą być skwarki) i razem pognieść, przykryć na kilka minut. Do przestygniętych dodać pokruszony twaróg, roztrzepane jajka, pieprz, sól i świeżą lub suszoną miętę. Dokładnie wymieszać.
![Krok 1 - Piróg biłgorajski foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pirog-bilgorajski1-2.jpg)
![Krok 2 - Piróg biłgorajski foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pirog-bilgorajski2-2.jpg)
![Krok 3 - Piróg biłgorajski foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pirog-bilgorajski3-2.jpg)
Dodać śmietanę z drożdżami oraz sól (ale tak by sól i drożdże nie miały ze sobą bezpośredniej styczności) - zagnieść ciasto.
![Krok 4 - Piróg biłgorajski foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pirog-bilgorajski4-2.jpg)
2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dno i boki natłuszczonej formy o wymiarach 30 x 25 cm.
![Krok 5 - Piróg biłgorajski foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pirog-bilgorajski5-2.jpg)
![Krok 6 - Piróg biłgorajski foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pirog-bilgorajski6-2.jpg)
![Krok 7 - Piróg biłgorajski foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pirog-bilgorajski7-2.jpg)
![Krok 8 - Piróg biłgorajski foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pirog-bilgorajski8-2.jpg)