Przepis i sposób przygotowania na: Pitta z kurczakiem a'la gyros
Ja postawiłam na lekką nutę pikanterii oraz świeże warzywa.
Wykonanie:
Pierś kurczaka pokroić na kawałeczki i zamarynować w przyprawie "gyros". Na rozgrzanej patelni obsmażyć mięso, pokroić cebulkę wedle uznania i dodać do kurczaka. Całość smażyć, ciągle mieszając, aż do zarumienienia cebuli.
Na końcu dodać gyros oraz szczyptę pieprzu i wymieszać. Gdy kurczak będzie już gotowy, należy go zdjąć z ognia i przygotować warzywa.
Pokroić pomidor w kostkę oraz przygotować liście sałaty. Chlebki Pitta zwilżyć wodą i podgrzać w mikrofalówce przez około 20 - 30 sekund, powinny napuchnąć - wtedy są gotowe do wyjęcia.
Do wcześniej przygotowanego kurczaka dodać pomidor i wymieszać. Odciąć wierzchołek Pitty tak, aby powstała kieszeń. Wyłożyć środek liśćmi sałaty oraz farszem, podawać z ulubionym sosem.
Polecam sos Tzatziki ;)