Przepis i sposób przygotowania na: Pizza warzywna
Kroki postępowania
Drożdże przełożyć do garnuszka, dodać szczyptę cukru, 4 łyżki ciepłego mleka, wymieszać i pozostawić na 15 minut w temperaturze pokojowej. Gdy rozczyn podrośnie, wlać go do 2/3 ilości mąki, dodać resztę mleka, olej i trochę soli.
Wymieszać łyżką drewnianą, ciasto przełożyć na stolnicę, dodać kilka posiekanych listków rukoli i zagnieść, podsypując resztą mąki. Gotowe ciasto przełożyć do dwóch 20 cm blaszek pokrytych papierem do pieczenia.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilkanaście minut.
![Krok 1 - Pizza warzywna foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pizza-warzywna1-2.jpg)
Zdejmujemy ściereczkę z ciasta.
![Krok 2 - Pizza warzywna foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pizza-warzywna2-2.jpg)
Pieczemy kilkanaście minut w 190 C.
Pizza doskonale smakuje z fioletowym dipem z czerwonej kapusty. Przepis dostępny na moim profilu.
![Krok 3 - Pizza warzywna foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pizza-warzywna3-2.jpg)