Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pizza z oberżyną i mozzarellą.

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bakłażan 1 sztuka
kule mozzarelli 2 sztuki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
oragano 1 łyżeczka
olej 1/3 szklanki
mąka 1,5 szklanki
drożdże 3 dkg
Sól do ciasta 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżeczki
masło 2 łyżki
woda 1/2 (ciepła)
olej 3 (do ciasta)

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z oberżyną i mozzarellą.

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i wlewamy do mąki. Dodajemy sól i cukier oraz olej.Zagniatamy ciasto na pizzę. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie myjemy i kroimy wzdłuż bakłażana na 0,3-0,5cm plastry. Plastry smażymy na rozgrzanym oleju na małym ogniu z jednej i drugiej strony.. Gdy ciasto urośnie, smarujemy blachę masłem wykładamy ciasto i formujemy na kształt pizzy. jeśli lubimy brzegi to zawijamy delikatnie ciasto dookoła. Posypujemy organ i smarujemy koncentratem pomidorowym. Kładziemy plastry bakłażana i plastry mozzarelli, Pieczemy około15 minut w 200 stopniach

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 29.12.2013 14:04
super dodatki
kasienka23 29.12.2013 13:42
smaczna pizza!
Megg 29.12.2013 13:07
Super pizza :-)
iwi 29.12.2013 12:01
Zrobiłam się głodna patrząc na to cudeńko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak