Kurki czyścimy ze ściółki, płuczemy na durszlaku, blanszujemy.W rondelku mieszamy wodę z olejem i 1 łyżeczką cukru i 1/2 łyżeczki soli, lekko podgrzewamy. Dodajemy 5 dag drożdży i ucieramy do rozpuszczenia drożdży, dodajemy jajko i mieszamy. Do misy robota wsypujemy 3 szklanki mąki pszennej,wsypujemy 1 łyżkę suszonych ziół dalmatyńskich, wlewamy zaczyn, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy kilka minut. Wstawiamy stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy misę z ciastem drożdżowym jeszcze chwilkę wyrabiamy. Blachę obsypujemy mąką. Ciasto przekładamy na blachę i wałkujemy, tworząc kwadrat, wokół boków układamy paseczki sera żółtego i zwijamy do środka dociskając lekko. Każdy kawałek ciasta smarujemy Pesto z pomidorami i bazylią (przygotowanym wg opisu na opakowaniu z dodatkiem pomidorów z puszki), układamy salami, blanszowane kurki, oraz paski sera żółtego. Pizze wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. W między czasie grillujemy plasterki cukinii, które wraz z plasterkami oliwek układamy na pizzy, pokrojoną pizzę rozkładamy na talerze.