Przepis i sposób przygotowania na: Placek cytrynowy z bezą i sosem truskawkowym
2. Naczynie do pieczenia wykładamy ciastem, dobrze ubijamy i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Schłodzone ciasto pieczemy przez 11 minut
3. W międzyczasie przygotowujemy cytrynową masę. Za pomocą miksera mieszamy skondensowane mleko, sok z cytryny, żółtka, jajko i odrobinę soli. Masę wylewamy na podpieczone ciasto. Całość pieczemy przez 30 minut w temperaturze 170 stopni.
4. Upieczony placek odstawiamy do wystygnięcia. Gdy będzie zimny przekładamy do lodówki na 4 godziny.
5. Po 4 godzinach ubijamy na sztywną pianę biała z cukrem i sokiem cytrynowym. Wierzch placka pokrywamy pianą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 130 stopni. Pieczemy do momentu gdy piana stanie się chrupiąca jak beza (zwykle 40 – 60 minut).
6. Na koniec miksujemy truskawki z cukrem na gładki, szklisty sos. Podajemy osobno do polewania placka.
7. Do przygotowania tego placka używam ciasteczek Lu Digestive dostępnych w każdym supermarkecie. Są lekko słone i doskonale nadają się jako spód placka. Placek najlepiej piec w formie metalowej lub silikonowej – szklane naczynie wstawione wprost z zamrażarki do gorącego piekarnika może popękać. Sos truskawkowy nie jest niezbędny ale dzięki niemu placek wygląda bardziej efektownie.