Mięso kroimy w kostkę niezbyt dużą, przyprawiamy (sól, pieprz, papryka), dodajemy olej i odstawiamy, aby mięso nieco się zamarynowało. Następnie mięso smażymy. Mięso przekładamy na talerz. Na patelni smażymy cebulkę ( 2 sztuki) pokrojoną w sporą kostkę, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, na koniec dodajemy pokrojoną w sporą kostkę czerwoną paprykę i papryczkę chili pokrojoną drobniutko i smażymy. Dodajemy mięso i całość podlewamy około 1,5 szklanki bulionu, dusimy. Po 10 minutach dodajemy przecier pomidorowy, 1 ząbek czosnku, przyprawy i dusimy do miękkości mięsa. Jeśli sos jest za gęsty to dodajemy jeszcze bulionu.
Ziemniaki na placki ścieramy na tarce o dużych oczkach,1 cebulę również ścieramy, ale na papkę. Dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz, majeranek, łyżeczkę przyprawy typu jarzynka i zmiażdżony 1 ząbek czosnku dokładnie mieszamy. Na dużej patelni (średnica ok. 30 cm) smażymy duże placki na całej patelni na złoty rumiany kolor.
Na tak usmażony placek na połowę wykładamy sos gulaszowy i składamy na pół. Polewamy gęstą kwaśną śmietaną i przyozdabiamy koperkiem. Smacznego!