Przepis i sposób przygotowania na: Placek z winogronami
100 g mąki
100 g cukru
750 g masła
Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, wlej letnie mleko, wymieszaj. Mąkę przesiej do miski i wlej rozczyn. Miskę zakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, aż będą puszyste. Dodaj szczyptę soli i roztopione masło. Wlej do mąki rozczynu, wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw ponownie do wyrośnięcia. Winogrona przekrój na pół i usuń pestki. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy, ułóż na nim winogrona. Jeszcze raz przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Składniki na kruszonkę zagnieć. Pokrusz i posyp wierzch ciasta. Piecz w piekarniku ok 50 min.