Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak z bezą
Kroki postępowania
![Krok 1 - Pleśniak z bezą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/plesniak-z-beza17-2.jpg)
Pierwszą część zmrożonego jasnego ciast ścieramy na tarce o dużych oczka i wysypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozprowadzamy dżemy porzeczkowy.
![Krok 2 - Pleśniak z bezą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/plesniak-z-beza18-2.jpg)
Wkładamy formę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45-50 minut.
![Krok 3 - Pleśniak z bezą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/plesniak-z-beza19-2.jpg)
Ciasto wyjmujemy, nakładamy na nie ubitą na sztywno pianę z białek, cukru i soku z cytryny. Piana musi być gęsta i lśniąca.
Wstawiamy ponownie do piekarnika.
![Krok 4 - Pleśniak z bezą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/plesniak-z-beza20-2.jpg)
Tak suszymy bezę przez około 1,5 godziny.
Ciasto studzimy nie wyjmując go z formy.
![Krok 5 - Pleśniak z bezą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/plesniak-z-beza21-2.jpg)