Przepis i sposób przygotowania na: Podwójnie imbirowy jabłecznik
Kroki postępowania
Do przesianej mąki dodajemy drobno pokrojoną zimną margarynę , potem resztę składników. Szybko zagniatamy ciasto , zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki.
![Krok 1 - Podwójnie imbirowy jabłecznik foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/podwojnie-imbirowy-jablecznik1-2.jpg)
Skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy drobno posiekany imbir kandyzowany , cynamon i mieszamy. Jeśli jabłka były soczyste należy trochę je odcisnąć.
![Krok 2 - Podwójnie imbirowy jabłecznik foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/podwojnie-imbirowy-jablecznik2-2.jpg)
Kokilki ( 5 szt po 7 cm.) smarujemy margaryną i posypujemy mąką ziemniaczaną.
Z ciasta wykrawamy koła 13 cm. i wykładamy kokilki. Na spodzie nożem lub widelcem robimy dziurki i posypujemy mąką ziemniaczaną.
Do środka wkładamy nadzienie , staramy się dobrze ugnieść jabłka w kokilkach.
![Krok 3 - Podwójnie imbirowy jabłecznik foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/podwojnie-imbirowy-jablecznik3-2.jpg)
Łączymy boki ciasta i po wierzchu posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
![Krok 4 - Podwójnie imbirowy jabłecznik foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/podwojnie-imbirowy-jablecznik4-2.jpg)
Po lekkim przestudzeniu i podważeniu ciastko wychodzi z kokilki , chociaż cudownie chrupiące orzeszki i boczne spadające ciasto wtedy troche się odrywa.
![Krok 5 - Podwójnie imbirowy jabłecznik foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/podwojnie-imbirowy-jablecznik5-2.jpg)