Przepis i sposób przygotowania na: polędwiczka wieprzowa po chińsku z pak choi
Czosnek i cebulę drobno posiekać, imbir zetrzeć na tarce, marchew i paprykę pokroić w cienkie słupki a pak choi posiekać w dowolny kształt (razem z liśćmi).
Przygotować sos:
sos sojowy wymieszać z octem ryżowym, sosem chili, cukrem oraz wodą.
Rozgrzać olej na patelni dodać cebulę, czosnek i imbir. Smażyć ok. 1 minuty, następnie dodawać marchew i paprykę. Smażyć ok. 3-4 minuty. Następnie zdjąć warzywa z patelni i przełożyć do miseczki. Na tym samym oleju, smażyć polędwiczkę wieprzową aż będzie ładnie zarumieniona (w razie potrzeby dolać trochę oleju). Następnie dodać z powrotem warzywa, dolać sos. Doprowadzić do wrzenia. Na samym końcu dodać pak choi i smażyć jeszcze ok. 1 minuty.
Podawać ryżem lub z makaronem. Albo tak jak zjadłam tylko z sałatką z ogórkiem :)