Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki z grillowanymi roladkami z bakłażana
Polędwiczkę oczyścić z błonek i pokroić w 1cm kawałki. Posypać delikatnie pieprzem.
Do kubka/szklanki wlać oliwę, sos sojowy, keczup oraz miód. Doprawić odrobiną ostrej papryki, składniki dokładnie wymieszać. Gotową marynatą polewamy polędwiczki i odstawiamy na około 30minut.
Po tym czasie przekładamy polędwiczki na nagrzaną, suchą patelni. Podsmażamy z każdej strony przez około 5minut. Bakłażany dokładnie płuczemy i kroimy wzdłuż w cienkie plastry. Plastry podsmażamy na suchej patelni (tak aby można było je zwinąć).
Pomidora i paprykę myjemy i kroimy w słupki/plasterki (taką ilość ile jest plastrów bakłażana). Wcześniej włożyłam paprykę do nagrzanego piekarnika na 30minut,a by móc pozbyć się skórki.
Podsmażone bakłażany skrapiamy delikatnie oliwą, kładziemy paprykę, pomidora i zwijamy. Gotowe roladki wbijamy na wykałaczki, oprószamy pieprzem, ziołami prowansalskimi i układamy na, wyłożoną papierem, blachę. Piekarnik ustawiamy na funkcję grillowania i pieczemy roladki w temp.180 stopni przez 15 minut.