Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowe serduszka
około 1 kg smalcu
cukier puder
Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z solą, cukrem i proszkiem oraz otartą skórką z 1 pomarańczy, dodać żółtka jajek i przestudzony tłuszcz. W osobnym naczyniu wymieszać śmietanę z kefirem i sokiem pomarańczowym, następnie wylać do mąki, dodać alkohol i zagnieść ciasto( gdyby było za luźne dodać jeszcze troszkę mąki), zagniecione ciasto wybijać kilka minut wałkiem i schłodzić w lodówce około 30 min po tym czasie rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na cieniutki placek i foremką w kształcie serca wycinać ciastka.
W płaskim naczyniu rozpuścić smalec i smażyć na nim serduszka do uzyskania złotego koloru po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.