Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowy sernik na zimno
Kroki postępowania
W rondelku roztopić margarynę. Herbatniki zmiksować razem ze skórką pomarańczową, ale tak aby były widoczne kawałki skórki. Do zmiksowanych herbatników wlać margarynę i dokładnie wymieszać. Potem mieszankę wysypać na dno tortownicy o średnicy 23 cm i dokładnie wyrównać powierzchnię dociskając masę do dna blaszki. Blaszkę wstawić do lodówki na jakieś 20 minut.
Gorącą wodę wlać do miseczki, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać a potem schłodzić. Wstawić do lodówki do uzyskania półpłynnej konsystencji. Do drugiej miski przełożyć jogurt, serek mascarpone i śmietanę i za pomocą miksera ubić. Potem wlać zimną i półpłynną galaretkę i całość połączyć.
Warstwa galaretkowa :
Pomarańcze dokładnie umyć w gorącej wodzie i wyszorować skórkę. Deskę do krojenia najlepiej położyć na misce tak aby sok jaki się wydobędzie podczas krojenia pomarańczy odzyskać. Każdą pomarańczę obrać nożem ścinając boki tak aby nie było białych części.