Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Porzeczkodzianki

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 500 g
drożdże świeże 50 g
żółtko jajek 2 sztuki
mleko 3,2% 190 ml
olej 60 ml
cukier biały 35 g
cukier kokosowy 30 g
cukier waniliowy 1 płaska łyzeczka

nadzienie

czarna porzeczka 300 g ( po przebraniu )
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier puder 1 płaska łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Porzeczkodzianki

Drożdże rozcieramy z cukrem, rozprowadzamy kilkoma łyżkami letniego mleka.

Żółtka z cukrem ucieramy na gładką masę. Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, ubite żółtka, cukier waniliowy, resztę mleka i olej.

Wyrabiamy starannie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Porzeczki płuczemy, osuszamy na papierze. Potem zdejmujemy z gałązek, dodajemy mąkę ziemniaczaną i przed samym nadziewaniem cukier puder.

Gdy ciasto wyrośnie odrywamy małe kawałki ciasta, formujemy bułeczki, lekko spłaszczamy, nakładamy po łyżce porzeczki.

Zlepiamy tak jak prostokątne pączki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 15 min, by bułeczki nieco podrosły.

Piec ok. 10 min w temp. 175-180 C. Ostudzamy na kratce.

Ja na szybko zrobiłam lukier z cukru pudru, soku malinowego i odrobiny soku z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

katarzynka455 02.07.2017 21:52
pyszne porywam jedną:)
sezamek 02.07.2017 21:49
super buły :)
Bożena Matuszczyk 02.07.2017 21:30
Wspaniałe i pyszne.;)
IKrakowianka 02.07.2017 14:52
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak