Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka z żołądków drobiowych
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 mała cukinia
1 szk groszku z marchewką ( z puszki )
5 papryczek czerwonych nadziewanych serkiem
60 g suszonych pomidorów z oliwy
1/4 szk sosu tajskiego chili słodko pikantnego
3/4 szk wody
sól do smaku
pieprz do smaku
ostra papryka do smaku
4 - 5 łyżek oleju
Żołądki dokładnie umyć i osuszyć. Cebulę po obraniu pokroić w półplasterki, cukinię na cztery paski a następnie w plastry. Pomidory i papryczki pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić żołądki i podsmażyć, po czym dodać cebulę i cukinię i dalej smażyć do zrumienienia. Gdy te składniki się podsmażą dodać pokrojone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i papryczki oraz sos chili, wodę i przyprawy. Dusić pod przykryciem do miękkości żołądków. Na koniec dodać odcedzony groszek z marchewką i zagotować. Podczas duszenia zrobi się z serka kremowy sos, więc nie będzie potrzeby go dodatkowo zagęszczać. Podawać np. z makaronem.