Przepis i sposób przygotowania na: Powidełka pomarańczowe z pieczonej dyni hokkaido
Kawałki włożyć do foliowego rękawa, podlać kilkoma łyżkami wody, szczelnie zamknąć i upiec do miękkości w gorącym piekarniku. Pozostawić do ostygnięcia.
Zimną dynie zmiksować do jednolitej konsystencji.
Sok pomarańczowy zagotować z cukrem i ziarenkami wyskrobanymi z przekrojonej łaski wanilii - połączyć z musen dyniowym oraz wydrążoną wanilią - przełożyć do głębokiej patelni z grubym dnem lub innego naczynia odpowiedniego do długiego ogrzewania.
Ustawić na średnim płomieniu i ogrzewać często mieszając, aż całość zawrze - wtedy ustawić minimalny płomień i stopniowo odparować, często mieszając, aby dynia się nie przypaliła.
Do odparowanej gęstej dyni dodać sok i skórkę z wyparzonej cytryny - smażyć do uzyskania ulubionej konsystencji. Wydobyć wygotowaną łaskę wanilii, a powidelkami napełnić małe słoiczki i zapasteryzować.