Przepis i sposób przygotowania na: Prawdziwy twaróg domowym sposobem
Mleko podgrzewamy niemal do granicy wrzenia, uważając jednak, aby się nam nie zagotowało.
Trzymamy na ogniu przez około 1,5 godziny, kilka razy w tym czasie dokładnie mieszając.
Gdy ser oddzieli się od serwatki, przecedzamy go na durszlaku wyłożonym gazą lub cienką ściereczką. Pozwalamy, aby serwatka w miarę dobrze, ale swobodnie, odciekła (zajmuje to około 30 minut). Nie wyciskamy na siłę nadmiaru serwatki, gdyż ser wyjdzie zbyt suchy i będzie się mocno kruszył.
Zakręcamy gazę bezpośrednio nad serem i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie zdejmujemy delikatnie gazę i możemy domowy twaróg pokroić w plasterki na chleb lub użyć np. do przygotowania pierogów czy naleśników z serem.